Çekici nedir, trafik kanununda ve trafik yönetmeliğinde geçen tanımı nedir? Çekici çeşitleri nelerdir? Nasıl çalışır, hangi ehliyet kullanır, hangi yetki belgesi olmalıdır? Araç çekicileri ile alakalı temel bilgileri, aşağıda bulabilirsiniz.
Çekici Nedir?
Çekici; arızalı ya da kazalı araçları bir yerden başka bir yere nakletmek için görev yapan araçlardır. Trafikten men edilen araçları otoparka götürmek için de kullanılırlar.
Not: Çekici; “tır” olarak bilinen, römork ya da yarı römorkları çekmeye yarayan taşıtlardır. Bizim bu makale içinde kullandığımız çekici, orijinalinde “oto kurtarıcı – araç kurtarıcı” adına sahiptir. Fakat halk arasında bu şekilde kullanıldığından, biz de web sitemizin genelinde bu isimle kullanacağız.
Çekici Çeşitleri Nelerdir?
Amerika ve Avrupa’da kullanılan çekici türleri, ülkemizde kullanılan araç çekicilerine göre biraz farklılık gösterir. Türkiye’de kullanılan çekici türleri genel olarak şu isimlerle bilinir;
Çatallı Çekici; Daha önce de belirttiğimiz gibi, çatallı çekiciler forklift mantığı ile çalışır. Araç çekicisinde iki büyük demir çubuk vardır. Çekilecek olan aracın altından bu demir çubuklar geçirilerek yukarı doğru kaldırılır ve araç kurtarıcının üzerine konulur.
Ahtapot Çekici: Şehir içi yani meskun mahalde trafik polislerinin kullandığı dört kollu çekicilerdir. Vince bağlı olan dört çelik kol, dört tekerleğe bağlanır ve araç havaya kaldırılarak kurtarıcının kasasına alınır. Özellikle hatalı park eden araçlar, ahtapot çekici yardımıyla kaldırılarak otoparka çekilir.
Kayar Kasa Çekici: Şehir dışında, özellikle Bölge Trafik ve Jandarma Trafik sorumluluk alanında sıklıkla kullanılır. Çekicinin kasa kısmı kayarak aşağı doğru iner. Aracın çeki demirine çelik halat bağlanır ve bir makara yardımıyla kayar kasadan yukarı doğru çekilir. Araç kasaya tam olarak yerleştiğinde, yukarı doğru kaldırılır ve güvenlik tedbiri alınarak araç sevk edilir.
Araçlar Ne Zaman Çekilir?
Araçlar aşağıdaki durumlarda oto kurtarıcı vasıtasıyla çekilmelidir;
- Trafik kazası sonucunda araç hareket edemez hale geldiğinde ya da şarampolden ya da uçurumdan aşağı yuvarlandığında.
- Aracın lastiği patladığında eğer yedek lastik yoksa ya da lastik değiştirmek için uygun bir yer yoksa.
- Araç hararet yaptığında ve hararet düşmediğinde
- Araç motor arızası yaptığında
- Araç yandığında
- Trafik polislerinin ya da jandarma trafiğin aracı men etmesi durumunda
Araçlar Ne Zaman Otoparka Çekilir?
Araçlar, trafik kanununa ve trafik yönetmeliğine aykırı hareket ettiğinde otoparka alınabileceği gibi, adli açıdan genel güvenlik nedeniyle de otoparka alınabilir.
- Taşıtların trafikten men edileceği ya da muhafaza altına alınabileceği kanun ve yönetmelik maddeleri şunlardır;
- Araçların muayene sürelerinin geçirilmesi; İlk seferinde trafik cezası ile birlikte 7 güne kadar izin verilir. Bu süre içinde muayene yapılmazsa, tekrar trafik cezası yazılır ve araç çekici üzerinde sürücüye teslim edilir. Bu gibi durumlarda aracın sürülerek götürülmesine izin verilmez. (Madde 34/B)
- Araçların sigorta sürelerinin geçirilmesi; Sigortasız araçların trafiğe çıkarılmasına izin verilmez. (Madde 91)
- Tescilsiz araçlar, tescili yapılana kadar trafikten men edilir. (Madde 25)
- Araç plakalarının standart dışı olması. App plaka, plakaların okunmaması, eksik plaka olması gibi durumlarda, ilk seferinde trafik cezası ile birlikte 7 güne kadar izin verilir. Bu süre sonunda sorun devam ederse, araç eksiklikleri giderilene kadar oto kurtarıcı üzerinde otoparka çekilir. (Madde 23)
- Ehliyetsiz, alkollü ve yetersiz ehliyetli araç kullanma durumlarında araç, sahibi teslim alana kadar muhafaza altına alınır. (Madde 36/48/39)
- Hurda araçlar trafikte sürülürken yakalanması halinde, araç çekicisi yardımıyla trafikten men edilir ve mülkiyeti kamuya geçirilir. (Madde 21/5)
- Trafikten çekili araçların karayolunda sürüldüğü tespit edilirse, trafik cezası yazılarak oto çekici üzerinde sahibine teslim edilir. Sahibi yoksa, araç otoparka alınır. (Madde 21/1)
- Araçlara izin almadan reklam ve logo yapıştırılması; Bu durumda ilk seferinde trafik cezası ile birlikte 7 güne kadar izin verilir. Bu süre içinde logo ve reklam ruhsata işletilmezse ya da sökülmezse, tekrar trafik cezası yazılır ve araç çekici üzerinde otoparka alınır. (Madde 26/2)
- Araçlara çakar lamba takıldığında trafik cezası ile birlikte araç, çekici üzerinde otoparka alınır. (Madde 26/3)
- Camlara film çekildiğinde ilk seferinde trafik cezası ile birlikte 7 güne kadar izin verilir. Bu süre içinde filmler sökülmezse, tekrar trafik cezası yazılır ve araç çekici üzerinde otoparka alınır. (Madde 30/1-b)
- Yük ve yolcu taşıyan araçların takograf kullanmadığı ya da arızalı olduğu tespit edildiğinde, ilk seferinde trafik cezası ile birlikte 7 güne kadar izin verilir. Bu süre içinde takograf çalışır hale getirilmezse, tekrar trafik cezası yazılır ve araç çekici üzerinde otoparka alınır. (Madde 31)
2918 Sayılı Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 125. maddesinde daha detaylı bilgiler yer almaktadır.
Çekicilerin Sigortası Var mı?
Bu soruyu, “çekicilerin kaskosu var mı” olarak da sorabilirsiniz. Merdiven altı ya da korsan çekici diye tabir edilen kurtarıcılar hakkında kesin bir bilgi veremeyiz. Ancak yediemin çekicilerinde genişletilmiş kasko bulunmaktadır. Aksi halde aracı yüklerken ya da yükledikten sonra gerçekleşebilecek iş kazalarında, kendilerini riske atmış olurlar.
Eğer sizin de İzmir oto çekici ihtiyacınız varsa hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz;
Hemen Ara